Tegnap elkészítettem legújabb küldetésem, a banános-csokoládés muffint.
Bevásárlás után átöltöztem játszóruhába, ittam egy kávét, hogy magamhoz térjek a hidegfronti hatás kábulatából, nehogy újra megvágjam kezem, majd kezet mostam, is nekiláttam, hogy elkészítsem a süteményt.
Kimértem 40 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet (lehet fehér lisztből is készíteni. Én azért használom ezt, mert egészségesebb, és ez a fajta tiszt alaposan megdolgoztatja az emésztőrendszert és segít a pucolódásban!). Hozzá adtam a csomag sütőport és 3 teáskanálnyi szódabikarbónát. Erre azért van szükség, mert a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek sokkal tömörebbek lesznek, és az egy csomagnyi sütőpor nem sokat lazít rajta. (Megfigyelései szerint.)
Egy másik keverőtálba kimérem a 15 dkg nád cukrot, bele ütöm a két tojást, hozzá öntöm a 100 gramm olvasztott vajat és a 3 dl tejet. (Szeretem azt a fajta házi tejet használni, amit a városban létesített pléhtehenekből lehet venni, 140 Ft-ért literjét, de ha nincs lehetőség megfejni a tejautomatát, bőven megteszi a tartós tej ^^). Hozzá adom az egy teáskanál szegfűszeget és egy teáskanálnyit nagyapám házilag kandírozott narancshéjából, majd alaposan elkeverem a kézi mixerrel.
Büszke vagyok a masinára, mert ugyan a konyhafelújításnál elveszett az egyik habverője, még így is alapos munkát végez, bár kicsit tovább tart ^^
Mikor jó habosra felvertem a folyékony alapanyagokat, hozzá öntöm a liszthez és azt is jól összedolgozom a robotgéppel. Miután ezzel megvagyok, feldarabolok a banánt, majd apróra vágom az étcsokoládét és hozzá öntve, alaposan elkeverem a tésztával.
Közbe a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Nekünk légkeveréses példányunk van, itt az alsó-felső sütési programot választottam, a rácsot középre helyezve. Sajnos már elfelejtettem, hogy a hagyományos gázsütőben hányas fokozaton érdemes megsütni a muffinokat, de kérem, aki tudja, kommentálja meg nekem, hogy senki sem égesse oda a desszertet, csak mert kihagy az agyam 🙂
A 12 darabos formát kibélelem papírral és azokat félig megtöltöm. Igaz, hogy gy nem jön fel annyira a sütemény, de sokkal több készül belőle 😉
Tálcánként 30 percig sütöm.
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 ek szódabikarbóna
15 dkg nád cukor
100 gramm vaj
1 vagy 2 tábla étcsoki
3 dl tej
2 tojás
1 érett banán
Ízlés szerint lehet hozzá adni szegfűszeget és kandírozott narancshéjat is.
Jó étvágyat hozzá!
Joyo ^^